Er gaat geen dag voorbij of je leest een artikel over de kappers en andere contactberoepen. Op Facebook worden groepen aangemaakt waar iedereen zijn of haar verhaal kwijt kan. Iets waar we duidelijk allemaal nood aan hebben in deze speciale tijden!

‘Red de Belgische zelfstandigen’ is er eentje van waar ik zelf ook ben bij aangesloten. Een groep die ondertussen meer dan 2.7k leden telt en open staat voor dialoog. Want zeg nu eerlijk, het gaat erover hé. Waarom mag je met honderden in een winkelcenter rondhangen maar niet je haren laten doen 1 op 1 met alle voorzieningen zoals zuilen, ontsmetting…ge kent het ondertussen al. Of een tattoo laten zetten? Of je nageltjes laten bijwerken? Of een massage ? De lijst is lang …maar zo ook de zelfstandigen die met hun rug aan de kant worden gezet! De eerste maand is alweer gepasseerd maar heb nogsteeds géén enkel financiële steun mogen ontvangen! Wél verplicht moeten sluiten …

Wanneer je blijft zitten gebeurt er niks.

We begrijpen dat de druk moet verdwijnen in de ziekenhuizen en de rest van de zorgsector. Moest niemand van ons veilig kunnen werken dan namen we de beslissing van de regering aan en wachtte we ‘geduldig’ af. Maar daar wringt nu net het schoentje!! We weten allemaal hoe we mondmaskers moeten dragen, hoe te ontsmetten enz. We kunnen dit niet zomaar laten passeren.

Dinsdag 8 december krijgt de Beauty Federatie de kans om op gesprek te komen op het kabinet van Meneer De Croo. Even alles aankaarten wat nodig is en misschien stilletjes hopen op versoepelingen?

We staan er niet alleen voor!

De cijfers zijn hard. In oktober 2020 gingen er meer dan 600 zaken failliet en meer dan 2000 deden (al) hun boeken dicht! Allemaal mensen die elke dag met hart en ziel alles in hun zaak hebben gestopt. Die braafjes de regeltjes die ons worden opgelegd hebben gevolgd. En toch…

Zaterdag 5 december om 12u zette verschillende kappers hun stoelen buiten om symbolisch een klant, of oefenhoofd te coifferen en aan te tonen dat het water voor velen aan de lippen staat. De bakken kritiek dat er over onze branche kwam was pijnlijk te lezen. Ook kreeg een kapster , die haar man voor eige zaak knipte, een boete van €250 omdat er een klacht was binnengekomen bij de politie. Is dit de wereld waarin je uw kinderen wil grootbrengen? Dat de zwartwerkers eruit moeten is begrijpelijk (andere discussie) maar een boete krijgen omdat je je ongenoegen toont op een respectvolle manier mét eige partner ?! Dat is té belachelijk voor woorden !!

Maar er is altijd dat lichtje in de tunnel

We geven de hoop niet op. De afspraken die reeds gemaakt zijn vanaf 15 december zullen helaas niet kunnen doorgaan (OF die gesprekken nu dinsdag moeten dat lichtje geven waar we zo hard naar op zoek zijn?) We blijven echter nuchter en zien jullie allen graag weer vanaf (ten vroegste) 15 januari.

Weet dat ik nogsteeds gepersonaliseerde kleuren pakketten maak voor hij of zij die het wenst. Bedankt aan diegene die me via die pakketten toch nog een kleine steun geven. Want ook ik ben van mening dat alle kleine beetjes een groot maken .

Dark days

Geniet intussentijd van een heerlijke film, verse soep, een warme chocolade of zoveel meer en blijf lief voor jezelf én mekaar. Ook al gebeuren er rare dingen rond ons heen , hou je hoofd koel en je hart warm. Tot snel,

Liefs Vic